Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De Embassy of Data, een meerdaags programma tijdens het World Design Event in Eindhoven, wil meer bewustzijn creëren van de mogelijkheden en kansen van data, maar ook van de bedreigingen én tekortkomingen. In een tentoonstelling en een uiteenlopend programma van laagdrempelige hoorcolleges, een serious game en een internationale conferentie, worden bezoekers geconfronteerd met vraagstukken rondom data en de – vaak onzichtbare – impact van data op ons dagelijks leven. Welke data wordt verzameld? Wat, waar en hoe lang wordt informatie bewaard? En wie houdt toezicht? De Embassy of Data wil een proces inzichtelijk maken dat doorgaans onzichtbaar is of achter gesloten deuren plaatsvindt. De Embassy of Data betekent de afronding van het meerjarig programma De Staat van Eindhoven.

Tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit een indrukwekkend datapanorama ontworpen door Richard Vijgen; een cirkelvormige installatie die vanuit het midden door de toeschouwers bekeken kan worden. Het datapanorama heeft een omtrek van 30 meter en toont het centrum van Eindhoven gezien vanuit de plek van de tentoonstelling. Het laat niet zozeer de fysieke, gebouwde omgeving zien, maar de plekken waar in het publieke domein data worden verzameld. De installatie laat het publiek begrijpen en ervaren welke vraagstukken er zijn rondom data. Want, welke data wordt verzameld? Waar zitten de sensoren en waar hangen de camera’s? Wat, waar en hoe lang wordt informatie bewaard? Een tweede deel van de tentoonstelling vormt een soort spiegelbeeld van het panorama. Dit is een cirkelvormig loket, waar medewerkers van de ambassade met bezoekers in gesprek gaan over welke vragen - vanuit de behoeften van burgers - aan data gesteld moeten worden.

Programma

De Embassy of Data is gratis te bezoeken:
Wanneer: 21 tot en met 29 oktober
Tijd: 11:00 – 18:00 uur
Waar: Voormalig V&D-warenhuis, Vrijstraat 11, 5611 AT, Eindhoven

In aanvulling op de tentoonstelling is er een uitgebreid programma:

24 oktober – Internationale conferentie: Finale: Een Stad zo Slim als haar Bewoners
22, 25 en 27 oktober – Stoomcursus over data: De Macht van je Muisklik
26 oktober – Educatieprogramma: MapLab
28 en 29 oktober – Serious game: Woenseltopia

 

datum
21/10/2017
tot
29/10/2017
taal
Nederlands en Engels
 
locatie

Oud V&D pand
Vrijstraat 11
5611 AT Eindhoven

toegang

gratis

De Staat van Eindhoven
Linda Vlassenrood

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Partnerprojecten en het dossier Onderzoek.

Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven werken samen aan een meerjarig cultuurprogramma voor de periode 2015-2017 over de veranderende verhouding tussen overheid en burger.