De Embassy of Data, een meerdaags programma tijdens het World Design Event in Eindhoven, wil meer bewustzijn creëren van de mogelijkheden en kansen van data, maar ook van de bedreigingen én tekortkomingen. In een tentoonstelling en een uiteenlopend programma van laagdrempelige hoorcolleges, een serious game en een internationale conferentie, worden bezoekers geconfronteerd met vraagstukken rondom data en de – vaak onzichtbare – impact van data op ons dagelijks leven. Welke data wordt verzameld? Wat, waar en hoe lang wordt informatie bewaard? En wie houdt toezicht? De Embassy of Data wil een proces inzichtelijk maken dat doorgaans onzichtbaar is of achter gesloten deuren plaatsvindt. De Embassy of Data betekent de afronding van het driejarig programma De Staat van Eindhoven.

Living Data

De Embassy of Data bestaat uit de tentoonstelling Living Data met een lab dat bemand wordt door studenten en medewerkers van de DATAstudio. De tentoonstelling laat in samenwerking met ontwerper Richard Vijgen het publiek begrijpen en ervaren welke vraagstukken er zijn rondom data en wat de – vaak onzichtbare – impact van data op ons dagelijks leven is. Hiertoe wordt de Embassy of Data als centrum genomen van een afgekaderd gebied. Binnen dit gebied wordt vervolgens zoveel mogelijk data over de bezoekers én het gebied verzameld. Want, welke data wordt verzameld? Waar zitten de sensoren en waar hangen de camera’s? Waar en hoe worden mobiele telefoons via Wi-Fi-tracking gevolgd? Welke (inter)nationale bedrijven en gemeentelijke diensten krijgen al deze informatie? Wat, waar en hoe lang wordt deze informatie bewaard? Wie doet welk onderzoek? Hoeveel geld wordt daarin geïnvesteerd en wie verdient eraan? Welke protocollen worden gevolgd? De Embassy of Data wil een proces inzichtelijk maken dat doorgaans onzichtbaar en/of achter gesloten deuren plaatsvindt.

De tentoonstelling fungeert als inhoudelijk en ruimtelijk kader voor het lab in het hart van de ambassade. In het lab wordt hard gewerkt aan het verzamelen, verwerken en interpreteren van zogenaamde zachte, meer kwalitatieve informatie. Het pleidooi van De Embassy of Data heeft namelijk niet alleen betrekking op het nastreven van meer transparantie door overheden en bedrijven over hun omgang met data, maar ook op de overtuiging dat harde data altijd verrijkt moet worden met zachte informatie. Alleen op die manier is het mogelijk om behoeften, wensen, veranderingen en onderliggende sentimenten in de samenleving daadwerkelijk te duiden. De Embassy of Data nodigt het publiek dan ook uit om de beschikbare harde data in de ambassade van zachte informatie te voorzien door middel van interviews en het deelnemen aan activiteiten.

Programma

De Embassy of Data is gratis te bezoeken:
Wanneer: 21 tot en met 29 oktober
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Waar: Voormalig V&D-warenhuis, Vrijstraat 11, 5611 AT, Eindhoven

In aanvulling op de tentoonstelling is er een uitgebreid programma:

24 oktober – Internationale conferentie: Finale: Een Stad zo Slim als haar Bewoners
22, 25 en 27 oktober – Stoomcursus over data: De Macht van je Muisklik
26 oktober – Educatieprogramma: MapLab
28 en 29 oktober – Serious game: Woenseltopia

 

datum
21/10/2017
tot
29/10/2017
taal
Nederlands en Engels
 
locatie

Oud V&D pand
Vrijstraat 11
5611 AT Eindhoven

toegang

gratis

De Staat van Eindhoven
Linda Vlassenrood

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Partnerprojecten en het dossier Onderzoek.

Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven werken samen aan een meerjarig cultuurprogramma voor de periode 2015-2017 over de veranderende verhouding tussen overheid en burger.