Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als steeds meer dingen, van auto’s tot beveiligingscamera’s, van stoplichten tot OV-poortjes en van thermostaten tot straatlampen, zonder menselijke tussenkomst met elkaar communiceren, waaruit bestaat de menselijke handelsruimte dan nog? Het Internet-of-Things (IoT) is sterk in opkomst en vormt een belangrijke technische drager voor (de belofte van) de smart city. Welke technische, sociale en ethische vragen dienen zich aan in de smart society en welke ontwerpprincipes kunnen worden toegepast om menselijke zeggenschap in machine-to-machine infrastructuur te behouden? De bevindingen worden getoetst aan de IoT ontwikkelingen op Strijp-S.

Sprekers

Soenke Zehle, mediatheoreticus uit Saarbrücken. Zehle is werkzaam bij de Hochschule der Bildenden Künste Saar als docent en als hoofd van het xm:lab (Experimental Media Lab) van de academie. Ook is hij als onderzoeker verbonden aan het Ubiquitous Media Technologies Lab, het Duits onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie. Hij ontwikkelt multidisciplinaire projecten op het gebied van kunst en technologie, en is co-auteur van verschillende publicaties, onder andere over ambient media.

Tobias Revell, kunstenaar en designer uit Londen. Creëerde mede het Haunted Machines project. Tobias Revell is momenteel werkzaam voor het Londen College of Communication. Hij haalde zijn masters in Design Interactions aan het Royal College of Art. Revell is een van de oprichters van het onderzoeksbureau Strange Telemetry.

Over de DATAstudio Meet Up’s: ‘Een stad zo slim als haar bewoners’

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks DATAstudio Meet Up’s ‘Een stad zo slim als haar bewoners’. In deze serie bijeenkomsten verkennen verschillende culturele instellingen uit Eindhoven in samenwerking met de DATAstudio* hoe digitale technologie en de participatie van inwoners uit Eindhoven zich tot elkaar verhouden. 

Iedere Meet Up belicht het thema vanuit een andere invalshoek, om als reeks de volle breedte ervan te verkennen. Met de STRP Biënnale wordt deze bijeenkomst georganiseerd over de menselijke rol in het Internet-of-Things (30 september), bij Baltan Laboratories richt de aandacht zich op de smart city als publieke zaak (21 november) en bij Architectuurcentrum Eindhoven gaat het over het digitaal in kaart brengen van patronen en knelpunten bij het wonen in de stad (12 december).

Iedere bijeenkomst geven een of meerdere experts een lezing waarin zij het thema vanuit een internationaal perspectief bespreken. Daarna debatteren sprekers en publiek over een casus uit de Eindhovense praktijk.

*De DATAstudio is onderdeel van De Staat van Eindhoven, een project van Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven. In de DATAstudio verbinden we beschikbare data en technologische mogelijkheden met de realiteit van de straat en de behoeften van bewoners.

datum
30/09/2016
tijd
13:30 – 15:30
taal
Engels
 
locatie

Veemgebouw (Strijp-S)
8e of 9e verdieping
Torenallee 86-02
5617 BD Eindhoven
graag de lift aan de achterzijde gebruiken, tegenover de brug

toegang

Dagtickets van het programma STRP SCENE #2 - Senses & Sensors via www.strp.nl. Voor enkel deze meet up is een beperkt aantal gratis toegangskaarten aan de deur verkrijgbaar.

De Staat van Eindhoven
Linda Vlassenrood

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Partnerprojecten en het dossier Onderzoek.

Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven werken samen aan een meerjarig cultuurprogramma voor de periode 2015-2017 over de veranderende verhouding tussen overheid en burger.