Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als onderdeel van het symposium Design & The City organiseert Het Nieuwe Instituut een ronde tafel met experts die zijn uitgenodigd om kennis, praktijkervaring en strategieën uit te wisselen over de mogelijkheden om minder mediawijze groepen te betrekken bij het ontstaan van een slimme samenleving.

De opkomst van een slimme samenleving start in het algemeen vanuit initiatieven van mediawijze burgers die hoog opgeleid zijn, relatief rijk aan sociaal kapitaal en welbespraakt in het uiten van hun behoeften. Het is veel moeilijker om burgers te betrekken die minder uitgesproken zijn en onbekend zijn met nieuwe technologieën en de mogelijke gevolgen ervan. Hoe kunnen we tegemoet komen aan hun behoeften? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen wel de mogelijkheden en risico's van technologie bijgebracht worden, zonder hen technologische oplossingen op te dringen? Kortom: hoe vinden we de juiste technologieën voor impliciete behoeften? Tijdens dit ronde tafelgesprek zal een groep deskundigen, betrokken bij verschillende smart city projecten, tactieken vergelijken om minder mondige burgers deel te laten zijn van een slimme samenleving.

Design & The City onderzoekt ontwerpoplossingen voor de slimme stad waarin de burger centraal staat. Het belangrijkste thema van het symposium is de rol van design(-ers) om mogelijkheden te creëren voor burgers, (sociale) ondernemers en beleidsmakers voor een meer leefbare, duurzamere en socialere stedelijke toekomst. Design & The City wordt georganiseerd door de Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS) en de Knowledge Mile, een toegepast onderzoeksecosysteem in  Amsterdam. Het evenement vindt plaats in 2016, het jaar van het Nederlandse EU-voorzitterschap waarin een verklaring over de Europese stedelijke agenda zal worden gedefinieerd.

Deelname aan het ronde tafelgesprek is uitsluitend op uitnodiging, zie het programma van Design & The City voor openbare onderdelen van het symposium.

De Staat van Eindhoven
Linda Vlassenrood

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Partnerprojecten en het dossier Onderzoek.

Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven werken samen aan een meerjarig cultuurprogramma voor de periode 2015-2017 over de veranderende verhouding tussen overheid en burger.