Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De gemeente weet de meest uiteenlopende zaken over haar inwoners en haar buurten. Kortom, data genoeg. Maar er zijn verschillende onderwerpen waar digitale gegevens van ontbreken: DATAwoestijnen. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid of aan hoeveel mensen vrijwilligerswerk zouden willen doen en wat voor werk dan.

De DATAstudio gaat tijdens de Dutch Design Week met ambtenaren, ontwerpers, dataspecialisten en ‘gewone’ burgers op zoek naar hoe we die DATAwoestijnen alsnog zichtbaar kunnen maken. Welke digitale gegevens en andere manieren van informatie verzamelen zijn daarvoor nodig? Hoe krijgen deze verborgen onderwerpen een stem in de publieke opinie en het gemeentelijk beleid?

Albert Jan Kruiter (medeoprichter Instituut voor Publieke Waarden) treedt op als moderator van de ontwerpsessie. De deelnemers wordt gevraagd om aan de hand van persoonlijke verhalen meerdere datawoestijnen te benoemen en een voorstel te bedenken over hoe en met wie deze datawoestijnen alsnog inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Hoogleraar Tsjalling Swierstra (Universiteit Maastricht) geeft feedback op de concrete voorstellen.  

Deze ontwerpsessie is een activiteit van de DATAstudio. In de DATAstudio werken Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven samen rond de vraag hoe je in plaats van een slimme stad, een slimme samenleving kunt worden. Oftewel: wat hebben burgers en buurten aan data en technologie? De DATAstudio organiseert uiteenlopende activiteiten, vooral in de Eindhovense volkswijken Woenselse Heide en De Tempel, en levert input voor het onderzoeksprogramma De Staat van Eindhoven, over de smart city in relatie tot de participatiemaatschappij.

datum
27/10/2016
tijd
13:30 – 17:00
taal
Nederlands
 
locatie

Designhuis
Stadhuisplein 3
5611 EM Eindhoven

toegang

gratis, graag aanmelden via de knop Tickets hieronder

De Staat van Eindhoven
Linda Vlassenrood

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Partnerprojecten en het dossier Onderzoek.

Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven werken samen aan een meerjarig cultuurprogramma voor de periode 2015-2017 over de veranderende verhouding tussen overheid en burger.